logo
logo

Τμήματα

Τμήματα

ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το πρόγραμμα βιωματικών σπουδών είναι εξαετούς διάρκειας και είναι χωρισμένο
σε τρεις διετείς κύκλους πρακτικής και θεωρίας της λαϊκής μουσικής
Τα όργανα που διδάσκονται είναι τα βασικά όργανα της λαϊκής ορχήστρας:
• Τρίχορδο μπουζούκι, τζουράς και μπαγλαμάς
• Κιθάρα και το κοντραμπάσο
• Ακορντεόν και πιάνο
Λειτουργεί Προπαρασκευαστικό Τμήμα,
διάρκειας ενός έτους, για παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών
Διδάσκοντες: Αρίστος Βαμβακούσης, Δημήτρης Μαραγκός,  Φίλιππος Παχνιστής, Βασίλειος Χασανδρινός

ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

• Θεωρία
• Παρασημαντική
• Ισοκράτημα
• Τυπικό
• Μονωδία
• Βυζαντινός Χορός
Διδάσκων: Βασίλης Χασανδρινός

ΤΜΗΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Διεξαγωγή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών ημερίδων και διαλέξεων, με τη συμμετοχή
δεξιοτεχνών της λαϊκή μουσικής, μουσικολόγων, ιστορικών, λαογράφων και άλλων

Καθηγητές

Αρίστος Βαμβακούσης του Γεωργίου

Γεννήθηκε 12 Ιανουαρίου του 1973 στη Σύρο. Από το 1981, άρχισε να ασχολείται με τη λαϊκή μουσική και το μπουζούκι. Από το 1993 εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας σε κέντρα διασκέδασης, σε συναυλίες, σε ηχογραφήσεις δίσκων, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Κορακάκη, Γιώργο Μαργαρίτη, Ελένη Βιτάλη, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Σοφία Παπάζογλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Σουλτάτου, Μπάμπη Γκολέ, Ανδρέα Καρακότα, Στέλιο Βαμβακάρη, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτη Λάλεζα, Λένα Αλκαίου, Ασπασία Στρατηγού, Νάντια Καραγιάννη, Αφεντούλα Ραζέλη κ.α., όπως και με τους συνθέτες Μ.Πλέσσα, Γ. Χατζηνάσιο, Γ.Σπανό, Σ.Ξαρχάκο. Το 2008 δημιούργησε το δικό του μουσικό εργαστήρι στη Σύρο. Την αγάπη του για τη μουσική, την μεταδίδει πλέον και στη νέα γενιά. Μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις του, προσπαθεί να μεταδώσει μια γενικότερη μουσική παιδεία στους μαθητές του. Το 2017 με τη βοήθεια φίλων, χορηγών αλλά και της τοπικής εκκλησίας, στήθηκε η νέα δημιουργική κυψέλη του «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή στη Σύρο. Έκτοτε είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες της σχολής. Διδάσκει μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά και κιθάρα.

Δημήτρης Μαραγκός του Ισίδωρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 από Συριανούς γονείς. Από το 2006 ζει μόνιμα στη Σύρο. Στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε η επαφή του με τη μουσική, λαμβάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ακορντεόν από τον Ιωάννη Χαλαβατζή καθώς και μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου και θεωρίας της μουσικής από τον π. Γεώργιο Βαρθαλίτη. Έλαβε επίσης μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον Σάμιο Πρωτοψάλτη Ιωάννη Τσελεπιδάκη. Εκτέλεσε χρέη οργανίστα στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω και σε άλλους ναούς για μία δεκαετία περίπου. Από το 1987 εργάζεται ως μουσικός, παίζοντας ακορντεόν, πιάνο, αρμόνιο, λαούτο, ηλεκτρικό μπάσο ή ακουστική κιθάρα σε συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, κέντρα διασκέδασης και στούντιο ηχογραφήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα δίδαξε ακορντεόν περιστασιακά σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης, ο Δημήτρης Μαραγκός έχει εργαστεί ως εργοθεραπευτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από το 2003. Τώρα εργάζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στην Ερμούπολη της Σύρου, από το 2006. Μετά το βασικό πτυχίο στο Τμήμα Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο New York University στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., όπου έλαβε το Master of Arts στον τομέα της Εργοθεραπείας σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Από τον Οκτώβρη του 2017 είναι συνεργάτης της «Μεγάλης του Μάρκου Σχολής» του Σωματείου «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» στη Σύρο. Εκεί παραδίδει μαθήματα σε παιδιά και ενηλίκους του ακορντεόν, του λαϊκού πιάνου, της λαϊκής ακουστικής κιθάρας, της θεωρίας της λαϊκής μουσικής, της μουσικής προπαιδείας σε πολύ μικρούς μαθητές καθώς και μαθήματα όλων των οργάνων σε νέους και παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – μαθησιακές δυσκολίες.

Φίλιππος Παχνιστής  του Ευστάθιου

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1980 στο Βόλο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, Θεωρίας, Αρμονίας και Αντίστιξης στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Από το 1995 ξεκίνησε να δουλεύει ως μουσικός. Το 1998 μετακόμισε στην Αθήνα, φοιτητής στο Οικονομικό της Νομικής. Συνέχισε να δουλεύει ως μουσικός σε κέντρα διασκέδασης, στούντιο, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα και δουλεύοντας σε ωδεία. Συνέχισε τις θεωρητικές του σπουδές στο Ορφείο Ωδείο και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Πτυχίο Φούγκας). Ιδρυτικό μέλος του Συγκροτήματος Λαϊκής Μουσικής “Πυρήνας” από το 2014 μέχρι σήμερα, με τακτικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Ωδείο “Μουσικοί Ορίζοντες” (Δίπλωμα Σύνθεσης με διδάσκοντα τον κ. Καραβέλη). Το 2018 έκανε την πρώτη του συνθετική προσπάθεια, γράφοντας τη μουσική για την θεατρική παράσταση “Τα σκουπίδια” του Γ. Ξανθούλη, που ανέβηκε από το Θέατρο «Από Κοινού» της Ελένης Γερασιμίδου – Αντώνη Ξένου, σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.

Βασίλειος Χασανδρινός του Χρήστου

Γεννημένος 11 Μαΐου του 1980 στο Βόλο. Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Πτυχιούχος Αρμονίας από το ωδείο Ορφείο Αθηνών. Πτυχιούχος εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής από το ωδείο Καρκάλα στο Βόλο. Ιδρυτής και καθηγητής της σχολής Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας – Αθήνα. Εικοσαετή εμπειρία στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής. Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Πτυχιούχος Αρμονίας – Φιλόλογος.